<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=898934520201883&ev=PageView&noscript=1" />
Test of jij het in je hebt om Commando bij Defensie te worden met de

KCT trainingsapp.

Over dit project

Klant

Maximum

Merk

Defensie – Korps Commandotroepen

Release datum

Januari 2016

Awards

 • Dutch Interactive Award

Logo Minsterie van Defensie

Voor velen is het een droom, Commando worden. Daardoor heeft het Korps Commandotroepen niet te klagen over het aantal aanmeldingen voor deze functie. Veel van de kandidaten zijn echter niet geschikt en voor hen blijft dit een droom. Tijdens de Kennismakingsdagen Korps Commandotroepen (de eerste stap in de selectieprocedure), blijkt al snel dat veel kandidaten onvoldoende voorbereid zijn op de fysieke én mentale vereisten om Commando te worden.

Doelstellingen

Defensie communiceert vooraf goed over de zwaarte van de functie, de toelatingseisen en kwalificaties. Blijkbaar is dit niet afdoende en moet de doelgroep – sportieve jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar – op een andere manier worden bereikt. Het doel van de campagne is om de doelgroep beter voor te bereiden en duidelijk te maken hoe zwaar een opleiding is.

Oplossing

Jongeren uit de doelgroep hebben onvoldoende inzicht in wat het van je vraagt om Commando te worden. Daarom werd besloten niet nogmaals een campagne op te zetten, maar te zoeken naar een manier waarmee zij dit zelf kunnen ervaren. Bijvoorbeeld wat het betekent om overal en 24/7 klaar te moeten staan voor actie; hoe sterk je fysiek moet zijn; hoe je met onzekere situaties om moet gaan enzovoorts.

Een mobiele app voor iOS & Android blijkt goed aan te sluiten bij het mediagedrag van de doelgroep.

Concept

We ontwikkelden een speciale trainings app voor potentiële Commando’s: KCT. Met deze smartphone app kunnen potentiële kandidaten zelf ondervinden of zij zowel fysiek als mentaal sterk genoeg zijn om kans te maken op een plek bij het elitekorps van de Nederlandse krijgsmacht. De app stelt een fysiek trainingsschema van 6 weken centraal waarbinnen het mogelijk is om hunconditie en kracht te verbeteren. Duidelijke instructievideo’s zorgen ervoor dat alle oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd.

Fysieke & mentale uitdaging

Maar behalve fysiek daagt de app gebruikers ook mentaal uit. Via speciale ‘mentale missies’, die kunnen worden vrijgespeeld door de fysieke trainingen goed te doorlopen, krijgen gebruikers inzicht in welke eigenschappen ze in de basis moeten bezitten om Commando te kunnen worden. En dat ze hiervoor ook sterk tussen hun oren moeten zijn.

Trainingsschema

De KCT app bevat een uitgebreid trainingsschema die bestaat uit diverse onderdelen

Duurloop

De app maakt gebruik van de GPS van de smartphone om nauwkeurig bij te houden hoeveel je rent tijdens een duurloop of intervaltraining. Zo zie je ten alle tijden hoeveel kilometer je nog moet. Soms wordt ook tijdens het rennen je mentale kracht op de proef gesteld.

Fitness

Rennen niet het enige wat je moet doen om fit te worden. Zo zijn er verschillende fitness onderdelen geïntegreerd zoals: push-up’s, sit-up’s, chin-up’s & zwemmen. De app assisteert de gebruiker door uitleg te geven over de oefeningen en door het tempo aan te geven.

Mentale aspecten

Door slim gebruik te maken van de context waarin de app gebruikt wordt kunnen we mentale aspecten testen. Wat deze (onverwachte) tests inhouden verklappen we niet. Tip: na het downloaden van de app kom je al snel een mentale uitdaging tegen!

Resultaten

De app werd bij lancering vooral gepromoot via mobiele banners en advertenties op social media. In de eerste twee maanden sinds de livegang werd de KCT app ruim 11.000 keer gedownload (ruim 6.000 keer op een Android toestel en bijna 5.000 keer op iPhone). Daarmee belandde de app iedere dag in de top 3 van zijn eigen categorie in de hitlijsten.

Een mooie start, en we streven er samen met Defensie naar om de KCT app een structurele plek te geven binnen de werving en selectie van het Korps Commandotroepen.

11.320

downloads op iOS & Android

Periode

december 2015 – februari 2016

Afbeeldingen

  Download gratis

  De KCT app is gratis te downloaden in de App Store en op Google Play

  Vragen over deze case study?

  Neem contact op met een van onderstaande contactpersonen.

  Tim Nooteboom

  Tim Nooteboom

  partner & creative director

  t.nooteboom@yipyip.nl

  Tim Pelgrim

  Tim Pelgrim

  partner & technical director

  t.pelgrim@yipyip.nl