Jongeren meer controle geven over hun astma met de

Astmaatje app

.

Jongeren met astma hebben het al druk genoeg, met Astmaatje krijgen ze meer grip.

Astma heeft veel effect op jongeren

Jongeren met astma hebben het al druk genoeg - met school, uitgaan, vriendschappen, vakanties... Dan is er weinig aandacht voor een chronische aandoening. Toch is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met astma. Voor een betere controle op medicijngebruik en monitoring van de algehele conditie is er nu Astmaatje, de eerste astma-app speciaal voor jongeren.

Gekoppeld aan de Luchtbrug

Samen met jongeren die zelf astmapatiënt zijn is door het Longfonds een wensenlijst opgesteld van functionaliteiten in de app. Ook artsen van het Radboud UMC hebben bijgedragen aan het bepalen van de beste aanpak voor de app. Zo kun je in Astmaatje een logboek bijhouden, tests doen, voorlichting krijgen en een actieplan invullen. De online omgeving van de Luchtbrug is gekoppeld aan de app, waardoor deelnemers aan dit programma - dat wordt begeleid vanuit ziekenhuizen - kunnen inloggen voor meer mogelijkheden.

Over dit project

Platforms

mobile

Klant
Longfonds

Release
2018

Functionaliteit van de Astmaatje app

We bieden de jongeren verschillende functionaliteiten om grip te houden op hun ziekte

Astma Controle Test™

De Astma Controle Test™ is een beproefd middel om de stand van zaken bij de astmapatiënt te monitoren. Artsen vragen om minimaal eens in de 2 maanden zo'n test uit te voeren, ter voorbereiding op de controles in het ziekenhuis. In de app gaat dat heel gemakkelijk: met een paar simpele stappen doorloop je de test. Je kunt je scores altijd terug lezen en krijgt daarom een goed overzicht van het verloop van jouw astma, door alle seizoenen heen.

Actieplan klachten

Heb je een goed beeld gekregen van de status van jouw astma? Dan is het zinvol om een actieplan op te stellen. Wat doe ik bij klachten? Welke medicijnen gebruik ik, en in welke situaties moet ik de dosis aanpassen? Hoe zit het met sporten? Wie is mijn eerste contactpersoon? Het actieplan vertelt je wat te doen bij een goede conditie (groen), een redelijke astma-controle (oranje) of een slechte stand van zaken (rood).

Logboek

Tussen de periodieke ACT-tests door biedt een laagdrempelig logboek uitkomst voor het vastleggen van ervaringen. Deze behoefte kwam als belangrijk punt uit de co-creatie sessies met jongeren. De app is via de smartphone immers altijd binnen handbereik. Het logboek werkt simpel: kies een smiley voor de juiste status en vul snel aan met vooraf ingevulde waardes, of schrijf zelf een opmerking in het notitieveld.

Tips & Tricks

Hoe doe je dat: goed omgaan met astma, zeker als je jong bent? Astma speelt altijd en overal een rol. In stoffige schoollokalen of bij sport; van de eigen slaapkamer tot in het café. Met tips per thema krijg je advies over hoe je je omgeving kunt verbeteren. Nuttige tip: vertel je vrienden, mentor en sportcoach dat je astma hebt, dat zorgt voor een betere astma-controle.

Stel een vraag

Voor deelnemers aan de Luchtbrug is er in de app de mogelijkheid om rechtstreeks vragen te stellen aan het behandelend team van jouw ziekenhuis. Tijdens werkdagen ontvang je binnen 48 uur een reactie; zowel in je mailbox als in de app. Zo kun je overal en altijd je chatgeschiedenis bekijken en bij dringende vragen snel en simpel contact leggen.

Mijn zorgplan

Als je onder behandeling bent van een ziekenhuis waar ze werken met de Luchtbrug, krijg je je volledige zorgplan te zien in de app. Na inloggen uiteraard, zodat niemand anders dan de jongere zelf bij deze persoonlijke informatie kan komen. Het individueel zorgplan geeft antwoord op alle aspecten van de astmabehandeling.

Beveiliging van gegevens

Bij de ontwikkeling van medische apps is beveiliging van persoonsgegevens van het grootste belang. In dit geval is er gekozen voor een zorgvuldig pakket aan maatregelen om de gegevens van jongeren te beschermen. Denk aan twee-factor authenticatie bij inloggen en een zelfgekozen pincode bij elk gebruik van de app. Om te garanderen dat aan alle voorwaarden van medische apps is voldaan, heeft Astmaatje het CE-keurmerk gekregen.

Uitgebreide testfase

Jongeren vormen een specifieke doelgroep: ze stellen hoge eisen aan werking en uitstraling van een app. Ze hebben referenties als Whatsapp en Snapchat voor hoe een app eruit moet zien - helder, kernachtig en zeer laagdrempelig in gebruik. In het ontwerpproces van Astmaatje hebben we daar goed naar gekeken. De testfase bestond uit verschillende stappen om dit proces te waarborgen: eerst de inhoudelijke co-creatiesessies met jongeren, daarna een visuele testronde met prototypes en tot slot een uitgebreide check op content en functionele werking van de app in de laatste testfase.