Altijd op de hoogte van actuele weersinformatie en noodsituaties met de

Strand app.

Over dit project

Klant

Gemeente Den Haag

Merk

Veiligheidsregio Haaglanden

Release datum

Juni 2015

Dagje naar het strand? Niet zonder strand app! Want die vertelt je wat het huidige weer is en wat de voorspellingen zijn, maar ook specifieke informatie over de situatie op het water — de deining van de golven, windkracht en UV-factor bijvoorbeeld.

Doelgroep

Ideaal voor surfers en andere watersporters; maar ook voor toeristen en gezinnen die een bezoek brengen aan het strand. In Scheveningen, Kijkduin en Monster word je aangenaam geïnformeerd door de nieuwe Den Haag Strand app.

Uitgangspunten van de Strand app

Veiligheid voorop

De app is ontwikkeld in opdracht van de Veiligheidsregio Haaglanden en de Gemeente Den Haag. Het achterliggende doel is namelijk de veiligheid van watersporters, strand- en zeegangers te vergroten: zo werken de brandweer, de reddingsbrigade en de politie nauw samen in het beoordelen van de risico's. En is er eens iets aan de hand, dan is de app een eerste middel om mensen daarvan op de hoogte te brengen, naast de gebruikelijke signalen zoals een rode vlag bij een zwemverbod.

Om te zorgen dat ook toeristen, die geen Nederlands spreken, goed gebruik kunnen maken van de app wordt zowel de interface als de inhoud meertalig aangeboden.

Images voor case: Strandapp

Geo-fences voor zeer lokale berichtgeving

De Strand app maakt gebruik van zogenoemde geo-fences, ofwel nauwkeurige geografische plaatsbepalingen. Is er iets aan de hand in jouw strandzone? Dan krijg je daar direct een melding van. Zo kan de kracht van de massa worden ingezet om een kwijtgeraakt te kind te lokaliseren of te waarschuwen voor zwaar weer. Gebruikers die zich buiten de geo-fences bevinden zullen dan ook geen meldingen krijgen.

Images voor case: Strandapp

Directe berichtgeving bij calamiteiten

Push-notificaties via een app kent tal van voordelen boven de gangbare kanalen. Zo is er het voordeel van snelheid: de weers- en veiligheidsinformatie komt direct uit een actuele realtime databron. Daarnaast is er het bereik. Iedereen die de app downloadt, kan de informatie inzien. Dat geldt immers niet voor een megafoon als de wind verkeerd staat of een vlaggenpost een heel stuk verderop.

Weer paneel Strand App
Gifs voor Strand App
Gifs voor Strand App
Gifs voor Strand App
Gifs voor Strand App

Weersymbolen

Geanimeerde weersymbolen geven zeer lokaal de huidige weersconditie weer op basis van data uit diverse bronnen. Zo worden gegevens over (water)temperatuur, windrichting en golfhoogte gecombineerd aangeboden.

Om de iconen kracht bij te zetten verandert de kleur van de app tevens mee met de hoogte van de temperatuur.

Informatievoorziening

De app verschaft gebruikers informatie over het veilig gebruik maken van het strand zodat ongelukken kunnen worden voorkomen. Dit zijn praktische adviezen als: ga nooit alleen zwemmen, blijf uit de buurt van golfbrekers et cetera.

Buiten het veiligsheidsaspect is de app tevens een bron van informatie over diverse bezienswaardigheden die zich op het strand bevinden.

Soorten informatie

icons soorten Strandapp

Hulpdiensten

icons soorten Strandapp

Reddingsbrigade

icons soorten Strandapp

Golfbrekers

icons soorten Strandapp

Watersport

icons soorten Strandapp

Bezienswaardigheden

Content Management Systeem

De Veiligheidsregio Haaglanden heeft zelf invloed op de content van de app en kan dit direct updaten in een speciaal voor de app ontwikkeld CMS. Hierin kan tevens de reddingsbrigade opgeven of een post open of gesloten is.

CMS Strandapp

Gratis te downloaden

De Strand App is gratis te downloaden in de App Store en op Google Play

Vragen over deze case study?

Neem contact op met een van onderstaande contactpersonen.

Tim Nooteboom

Tim Nooteboom

partner & creative director

t.nooteboom@yipyip.nl

Tim Pelgrim

Tim Pelgrim

partner & technical director

t.pelgrim@yipyip.nl

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth

project manager

z.bebenroth@yipyip.nl