Seksueel getraumatiseerde jongeren helpen met het herontdekken van intimiteit en seksualiteit

Vil Du?!.

Over dit project

Klant

De Rading

Release datum

Januari 2017

Awards

 • Dutch Game Award 2017 (Best Serious Game)
 • Webby Awards 2018 (Nominee)
 • KF Heinfonds
 • Cinekid Gouden Guppy (Nominee)
Logo De Rading

Vil Du?! biedt kinderen een veilige omgeving om grenzen van intimiteit en seksualiteit te ontdekken. Tevens biedt het kinderen een non-verbale communicatie tool waarmee ze kunnen praten over leuke, nare en moeilijke gebeurtenissen. De Rading – organisatie voor jeugd- en gezinshulp – heeft een uitgebreide pilotfase met de game doorlopen en werkt aan een training om ook andere zorgprofessionals te helpen met het gebruik van de app in hun beroepspraktijk.

Doel

Ontwikkel een digitale ervaring waarin seksueel getraumatiseerde kinderen op een veilige en speelse wijze hun grenzen kunnen herontdekken.

Oplossing

Een app die tijdens de trauma behandeling ingezet kan worden om samen met het kind de eigen grenzen te onderzoeken en waar nodig te hervormen doormiddel van een digitaal rollenspel.

Een ontwerp voor eigen interpretatie

Vil du?! Gameplay

En toen deed ik...

Seksueel misbruik is ontzettend lastig te bespreken, zeker met kinderen vanaf 4 jaar die er de woorden nog niet voor hebben. Daarom is alles in de app zo ontworpen dat er veel ruimte is voor interpretatie. Het kind mag het zelf invullen: de karakters hebben geen duidelijke ethniciteit of leeftijd, en de iconen waarmee je handelingen uitvoert kunnen worden ingevuld door de speler. Zo is het 'handje' niet alleen een symbool voor iets vastpakken, maar ook voor knijpen, strelen of zelfs slaan.

Een goed beveiligde omgeving

Vil Du?! Code invoeren

Unieke code per sessie

Kinderen met een seksueel trauma zijn al een keer beschadigd. Daarom is het ondenkbaar dat gebruik van de app - op wat voor manier dan ook - zou leiden tot contact met externen met slechte bedoelingen. Beveiliging en waarborging van privacy zijn daarom van het grootste belang. Per sessie wordt een unieke 'room' aangemaakt waartoe alleen de therapeut en cliënt toegang hebben, via een unieke code.

Non-normatieve spelervaring

Het ontwerpproces van Vil Du?! was anders dan anders. Steeds heeft het team de eigen aannames en vooroordelen kritisch onder de loep moeten nemen. Het belangrijkste hierbij was het vermijden van een waardeoordeel. De gebruikers moesten in staat zijn om iedere mogelijke situatie te ensceneren zonder de ervaring van een goed of slecht oordeel, of het nu ging om de gekozen interacties of de mogelijke samenstellingen van koppels. Het is tenslotte het kind zelf dat in overleg met een therapeut moet bepalen waar de grenzen van het toelaatbare liggen. De game biedt die ruimte en kan daarom ook worden ingezet voor heel verschillende doelgroepen: slachtoffers van jong tot ouder, maar ook daders die geholpen zijn bij therapie. 

Winnaar Dutch Game Award: Best serious game

Winnaar Dutch Game Award: Best Serious Game

"Niet alleen draagt het spel bij aan de behandeling van jonge kinderen. Ook de ervaringsdeskundige binnen het team heeft rust en helderheid gekregen."

Nominatie Dutch Game Award: Best Co-Production

"Een complex probleem, vertaald naar een effectieve game. Het ontwikkelteam heeft zich knap opengesteld voor de pijnlijke ervaringen van slachtoffers."

Winnaar stimuleringsprijs KFhein Fonds

"VilDu?! is een vorm van therapieondersteuning die past binnen deze tijd; de game verbindt met de belevingswereld van (jonge) kinderen."

Afbeeldingen

  Hoe kom ik aan Vil Du?!

  Vil Du?! is helaas niet beschikbaar via de App Stores, vanwege de inhoud. Daarbij kan de app enkel worden gebruikt door professionals die weten hoe ze het moeten inzetten in een therapeutische omgeving. Op dit moment werkt een selectie aan partners (o.a. De Rading) met Vil Du?! en hebben we mogelijkheden gevonden om de app aan te bieden op basis van een licentiemodel.

  We staan er voor open om de app distributie te vergroten met nieuwe samenwerkingspartners. Neem contact met ons op als u interesse hebt om Vil Du?! binnen uw organisatie in te zetten, of wanneer u een soortgelijke tool of serious game wilt ontwikkelen.

  Neem contact op met Paul

  Vragen over deze case study?

  Neem contact op met een van onderstaande contactpersonen.

  Tim Pelgrim

  Tim Pelgrim

  partner & technical director

  t.pelgrim@yipyip.nl

  Paul Bierhaus

  Paul Bierhaus

  art director & sound designer

  p.bierhaus@yipyip.nl