Bezoekers zijn steeds meer mobiel, zorg voor een goede mobiele website

Steeds meer mobiele bezoekers

Mobiel internetgebruik neemt nog steeds exponentieel toe. Google geeft websites zonder mobiele variant zelfs minpunten in de zoekresultaten. Wil je dus zorgen dat je optimaal gevonden wordt, nu en in de toekomst? Laat dan een mobiele website maken voor hogere conversie op mobiele apparaten. Of, in het verlengde daarvan: een responsive of adaptive website. Waar moet je op letten?

Website geschikt maken voor mobiel

Een mobiele website is, in tegenstelling tot een responsive/adaptive website, een losse website en geeft een andere beleving aan gebruikers dan een responsive/adaptive website. Een mobiele website kan in principe ook andere content bevatten dan de reguliere website. Denk hierbij aan content die toegespitst is op het mobiele gebruik zoals een meer uitgebreide routebeschrijving of de mogelijkheid om direct te bellen.

Voordelen van een mobiele website

Snel te realiseren

Omdat mobiele websites volledig los kunnen staan van de website heeft het als groot voordeel dat het ook snel te realiseren valt in tegenstelling tot een responsive/adaptive oplossing. Bij een responsive design moet op voorhand rekening gehouden worden met de schaalbaarheid van het ontwerp en alle bijbehorende elementen. Wil je dus geen compleet nieuwe website laten ontwerpen maar enkel een aanvulling voor mobiele gebruikers? Dan is een mobiele website een zeer geschikte en kostenefficiënte oplossing.

Nadelen van een mobiele website

Losgekoppeld van de reguliere website

Een mobiele website heeft echter ook enkele nadelen. De belangrijkste is dat de mobiele website losgekoppeld staat van de reguliere website. Het is verstandig om deze op een los subdomein te zetten, maar ook met dan kan het voorkomen dat er dubbele resultaten in de zoekmachine komen en dat resultaten diffuus worden voor gebruikers. 

Content keuze

Een ander aandachtspunt is de keuze voor content. Het is meestal niet wenselijk dat alle content op mobiel zichtbaar is: dit kan snel teveel worden, waardoor de website onoverzichtelijk wordt. Het bijkomende risico is dat uiteindelijk de verkeerde content gekozen wordt en dat gebruikers een negatieve ervaring krijgen. Door naar bezoekers toe heel specifiek te zijn over het gebruik van de mobiele site, proberen we dit risico zoveel mogelijk te ondervangen. 

Content wijzigingen
Omdat de mobiele site los staat van de hoofdwebsite, moet deze ook apart worden onderhouden. Wijzigingen in de content worden niet automatisch meegenomen op mobiel. Bij een responsive/website is dit wel het geval: het is één en dezelfde website, en daardoor kunnen er geen fouten ontstaan in het actualiseren van content. Door zorgvuldig beheer van het cms zijn dit soort oneffenheden te vermijden.  

Interesse

Interesse in het laten uitvoeren van mobiele website?

Neem contact met ons op