Multi platform (iOS & Android)
Een Flutter app kan worden gecompileerd naar zowel een native iOS app als een Android app. Er liggen ook mogelijkheden voor webapps maar onze ervaring is dat deze toch beter zelfstandig kunnen worden gemaakt.
Het voordeel van een multi-platform gedachte is dat je in principe de interface maar één keer hoeft te ontwikkelen. Hierdoor bespaar je bij ontwikkelaars dubbel werk. Uiteraard zijn er wel situaties waarin je wil differentiëren tussen iOS en Android maar de grote gemene deler kan in Flutter worden opgezet. Dat zorgt er ook voor dat het testproces en quality assurance eenvoudiger wordt en er niet meerdere ontwikkelaars aan dezelfde componenten (maar dan voor een ander platform) hoeven te werken.
Hot reloading
Hot reloading houdt in dat een app ontwikkelaar niet na iedere wijziging de code opnieuw hoeft te compileren alvorens het eindresultaat kan worden getoond. Dat is bij een native aanpak iets wat een ontwikkelaar continu zal moeten doen en dat kost tijd en programmeurs kunnen met hot reloading iets makkelijker doorwerken.
De enige beperking zit hem in de feature kant. Hot reloading werkt vooral goed als een ontwikkelaar visueel alle componenten op de juiste plaats gaat zetten, als er iets structureels wordt aangepast moet er (net als met Native app ontwikkeling) wél opnieuw worden gecompileerd.
Moderne taal
Als Elixir ontwikkelaar zijn we gewend om met moderne programmeertalen te werken. Dart is daar ook een voorbeeld van. Dart is een programmeertaal geoptimaliseerd voor de client zijde voor apps op meerdere platformen zoals iOS en Android. Het is ontwikkeld door Google en kan worden gebruikt voor zowel mobiele apps, desktop applicaties, server applicaties of webapplicatie. We zien echter dat Dart vooral wordt gebruikt voor het maken van apps voor mobiel. De overige toepassingen zijn vaak nog wat beperkter en daarvoor raden we een andere opzet aan.
In tegenstelling tot Elixir (een functionele programmeertaal) is Dart een object georiënteerde taal die lijkt op traditioneel C. Dart kan compileren naar native code óf naar JavaScript – als het om een webapplicatie gaat.
Dart is net als Elixir nog volop in ontwikkeling en daardoor worden er regelmatig updates uitgebracht met veel nieuwe mogelijkheden. De ontwikkeling is intussen gelukkig wel gestabiliseerd.
Kosten van flutter app development
Een Flutter app laten maken kán een kostenbesparing opleveren. De meeste apps die we met Flutter ontwikkelen leveren een kostenbesparing van ±30-40% op. Dit is echter geen garantie, het feit dat er een framework wordt ingezet brengt kleine maar wel noemenswaardige risico's met zich mee. Het kan immers voorkomen dat gebruikte open-source libraries of widgets niet meer ondersteund worden, dat is inherent aan het gebruik van libraries van derden en komt ook bij andere programmeertalen voor. Ook speelt de ontwikkeling van de programmeertaal (Dart) een rol, er worden namelijk zo nu en dan ook updates uitgerold waardoor de app ontwikkelaars aan de slag moeten.
Wij doen uiteraard ons uiterste best zo min mogelijk afhankelijkheden in de app te bouwen die voor de onderhoudbaarheid beter in de Native omgeving kunnen worden opgelost. Zo creëren we een app die het 'beste van beide werelden' heeft.
Of Flutter app development als dienst de beste oplossing is voor uw app concept bekijken we graag gezamenlijk, in een vrijblijvende kennismaking.