Data is niet te herleiden
Data die in de app wordt ingevoerd is mogelijk erg persoonlijk. Alle ingevoerde data wordt dan ook anoniem opgeslagen op een maatwerk ontwikkeld backend. Aangezien we geen foto’s of andere media toestaan is dit enkel ruwe data en tekst. Docenten kunnen expliciet niet bij deze data om te zorgen dat de meiden die mee doen zich veilig voelen.
Onderzoekers gebruiken app data voor effectiviteitsstudies
Er zijn onderzoekers / promovendi vanuit de Hogeschool Rotterdam betrokken bij de inzet van de app en voornamelijk het onderzoek naar de effectiviteit van applicatie en lessen. Om te zorgen dat zij bij de data kunnen hebben we een kleine beveiligde web app ontwikkeld die de data kan exporteren naar een .csv bestand, welke vervolgens kan worden ingelezen in specifieke software voor onderzoekers, zoals SPSS.
Om te zorgen dat onderzoekers wél weten bij wie welke data hoort slaat de app een unieke code op per device. Iedere keer dat er data wordt opgeslagen wordt de unieke code daar tevens bij opgeslagen.
De onderzoekers kunnen door fysiek langs te gaan op scholen de codes ophalen bij de meiden die zich daar goed bij voelen.
Privacy by design
Enerzijds wilde we het voor de gebruikers zo eenvoudig mogelijk maken om aan de slag te gaan. Niet iedere tiener gebruikt namelijk actief e-mail en we wilde voorkomen dat ze voor verschillende drempels kwamen te staan.
De data moest echter wel veilig en privé blijven. Tijdens het app design hebben we hier expliciet rekening mee gehouden. De app bevat dan weliswaar geen account systeem maar is wel beveiligd middels een pincode, net zoals de telefoon zelf beveiligd kan worden en de app van je bank.
Wil je niet meer dat jouw data wordt gedeeld met de onderzoekers dan kun je een nieuwe code genereren of de app opnieuw installeren, je bent vervolgens weer anoniem en de dataverzameling op je oude code stopt dan per direct.