Een

app laten maken

, hoe werkt dat?.

Je hebt een idee en wilt een professionele app laten maken door een ervaren app ontwikkelaar. Maar hoe pak je dat aan? Voor ons is het een heel concreet proces maar waar moet je rekening mee houden en wat zijn de diverse opties? Het begint allemaal met een goed idee, maar dan ben je er nog lang niet, de kracht zit hem immers in de ontwikkeling en uitwerking. YipYip bouwt al geruime tijd mobiele apps voor zeer diverse klanten, van data gedreven b2b apps tot games voor kinderen.

Het proces van ontwikkeling van een maatwerk applicatie begint met een goed idee, maar de kracht zit hem in de uitwerking en ervaring. We adviseren graag over mogelijke toepassingen en functionaliteit voor specifieke wensen. Tijdens deze fase is het belangrijk om aan alles te denken.

Als app ontwikkelaar hebben we inmiddels uitgebreide expertise met het maken diverse type klanten die een app laten maken, waaronder: creative agencies (reclamebureaus, marketingbureaus, webbureaus), enterprise klanten, MKB (B2B / B2C) & startups. De app specialisten van YipYip werken we al sinds 2010 aan verschillende innovatieve app projecten, waaronder maatwerk applicaties, die in ons portfolio te vinden zijn.

Doel van de app

Een app laten maken, maar met welk doel?

Voordat een applicatie gemaakt kan worden moet er een helder doel gespecificeerd zijn en de applicatie app onmisbaar onderdeel hiervan uitmaken. Doelen kunnen onder andere zijn:

Entertainment apps

Apps om gebruikers te vermaken. Het karakter van apps binnen de entertainment categorie is vaak marketinggericht. Marketing van een merk of product middels games, grappige gadgets of unieke ervaringen op fysieke locaties.

Apps als tools

Apps die bedoeld zijn om het dagelijkse leven een stukje eenvoudiger te maken. Apps die bijvoorbeeld helpen bij: de weg vinden, het leren van een nieuwe taal, het snel opzoeken van bepaalde informatie of het boeken van een vlucht.

Data-driven apps

Apps die voornamelijk gebruik maken van externe data om snel gegevens beschikbaar te stellen. Meestal zijn deze apps bedoeld voor business-to-business maar ook voor consumenten zijn hier voorbeelden van te noemen.

Een app laten maken, hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst is de vraag: "is er een idee van wat de app moet kunnen?" Indien dit uitgedacht is, kunnen we een concrete inschatting geven voor de ontwikkeling, hoe concreter wij weten wat er gemaakt moet worden, hoe concreter en realistischer onze inschattingen zullen zijn.

Indien dit niet bekend is, kunnen we een traject opzetten waarin we een concept gaan ontwikkelen voor de applicatie. Hierin kunnen we desgewenst onderzoek (laten) uitvoeren en aan de hand hiervan een optimale strategie samenstellen voor de te ontwikkelen app of web app.

Nadat we overeenstemming hebben over de functionaliteit en het benodigde budget stellen we concrete specificaties van het project op in een opdrachtbevestiging met bijbehorende product requirements. Dit vormt de basis waarop we verder gaan met het UI / UX design en de app development.

Een app laten maken volgens een agile werkwijze

Als app ontwikkelaar werken we ook regelmatig volgens de Agile / SCRUM methode, waarbij we in principe de specificaties meer los laten en snel starten met het bouwen van de maatwerk app of web app. Hier hebben we veel ervaring mee.

In een iteratief proces nemen we alle belanghebbenden mee gedurende alle stappen van de ontwikkeling zodat er uiteindelijk een eindproduct staat dat optimaal aansluit bij de verwachting. Iedere iteratie noemen we een 'sprint' en duurt gemiddeld twee weken. In deze korte tijd maken we een testbaar product of werkende app.

Op een agile wijze een platform of app laten maken is vooral een interessante optie wanneer nog niet volledig duidelijk is wat er gemaakt moet worden. We zetten wel de spreekwoordelijke 'stip op de horizon' maar hoe de inlog procedure moet gaan werken of wat push-notificaties precies voor rol spelen in de app hoeft dan nog niet te worden uitgedacht. We beginnen gewoon zo snel mogelijk en zetten steeds kleine stapjes richting een compleet product of platform.

Voor welk platform moeten we de app laten maken?

Om de wensen te concretiseren is het belangrijk om alvast na te denken over de te ondersteunen platformen. Ga je bijvoorbeeld een maatwerk iOS app ontwikkelen of ook een Android app laten maken? Ook de apparaten waar je de app voor laat maken zijn van belang. Denk hierbij aan: iPhone, Android smartphone, iPad, Android tablet, Apple TV, Apple Watch, Android Wear et cetera. Dit zijn de verschillende apparaten waar wij al een tijd apps voor maken.

Universele app laten maken

Een universele app is een applicatie die zowel op de meest gebruikte iOS én Android toestellen werkt. Een universele app laten maken is het meest interessant omdat je hiermee een maximaal aantal potentiële gebruikers kunt bereiken.

Los zijn de groepen van iOS en Android gebruikers al interessant maar als je ze allemaal gelijktijdig kunt bereiken is dat uiteraard nog interessanter. Toch zijn er goede redenen te bedenken om voor één van de twee platformen te kiezen, vaak is het een budgettaire kwestie maar kan ook een andere reden hebben. Bijvoorbeeld omdat je gebruik wilt maken van een specifieke iOS feature (zoals HomeKit) of Android feature, dit maakt een groot verschil.

iOS of Android app maken

Wanneer een iOS en/of Android app ontwikkelen? We leggen graag het verschil uit.

iOS

Het besturingssysteem van de iPhone, iPad en Apple Watch. Het bereik en de kracht van de App Store is groot. Een aantrekkelijk app platform als je bijvoorbeeld ...

Geld wilt verdienen aan de verkopen van je app

Gemiddeld geven iOS gebruikers meer geld uit aan apps dan gebruikers van andere apparaten, dit zijn niet alleen app verkopen maar ook in-app aankopen. Ondanks het enorme succes van Android wordt er nog steeds meer geld verdiend met de App Store.

Een specifieke doelgroep voor ogen hebt

Gebruikers van iOS zijn eenvoudiger te typeren dan gebruikers van andere systemen omdat de producten van Apple ook op specifiekere doelgroepen gericht zijn.

Zeer actieve gebruikers zoekt

iOS gebruikers zijn actiever met hun apparaat. Het is waarschijnlijker dat er een lange-termijn relatie zal ontstaan met gebruikers van een iOS applicatie, dan met gebruikers van andere systemen.

Wilt dat iedere ondersteunde telefoon/tablet werkt

Bij iOS heb je de garantie als het ondersteunde versienummer op het device draait dat de app ook werkt. Bij Android is deze garantie er niet en zul je er altijd rekening mee moeten houden dat er mensen zullen zijn die de app niet kunnen gebruiken.

Meer weten over het laten ontwikkelen van een iOS app

Android

Het besturingssysteem van de Google dat op vele telefoons en tablets wordt gebruikt waaronder Samsung en Acer. Android is interessant als je bijvoorbeeld ...

Zoveel mogelijk gebruikers wil bereiken

Android heeft vele malen meer gebruikers als iOS. Omdat Android draait op low-budget devices van €30 tot premium Samsung telefoons van €900, is de gebruikersgroep ook even divers.

Een gratis app wil aanbieden

Gebruikers van Android zijn eraan gewend dat apps gratis zijn. Gratis apps zijn dan ook zeer populair onder Android gebruikers.

Geld wilt verdienen op alternatieve manieren

Android gebruikers zijn veel meer gewend aan advertenties dan gebruikers van iOS. Ze zullen hier dan ook minder negatief op reageren. Zeker als er mogelijkheden zijn om deze advertenties af te kopen.

Vrijheid wilt in functionaliteit

Android geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden dan iOS. Je hebt totale vrijheid bij het ontwikkelen van een Android app waar je bij iOS aan een aantal regels van Apple gebonden bent.

Welke keuze je ook maakt, zorg er voor dat iedere keuze weloverwogen is.

Meer weten over het laten ontwikkelen van een Android app

Waarom een app laten maken door YipYip?

  • Wij ontwikkelen native apps voor iOS & Android in de nieuwste technieken (Swift, Kotlin) en leveren gegarandeerd kwalitatieve software op.
  • Geen gebruik van exotische frameworks tijdens de ontwikkeling, waardoor je app zeer toekomstbestendig is.
  • Wij ontwikkelen tevens back-end's en API’s die onze apps voorzien van data, schaalbaarheid en intelligentie.
  • Wij ontwikkelen gebruiksvriendelijke user interfaces met bijbehorende user experience (UI & UX).
  • Wij gaan voor een langdurige en intensieve samenwerking, geen hit-and-run app projecten!
  • Als App ontwikkelaar uit Rotterdam hebben we ook een bijbehorende Rotterdamse mentaliteit, geen lange verhalen, gewoon mooie apps maken.
  • YipYip is een ISO 27001 én NEN 7510 gecertificeerde app ontwikkelaar. Wij bouwen dus aantoonbaar de meest veilige mobiele apps en backend applicaties.

Hulp nodig met een app laten maken?

Wil je een app laten maken en kom je er toch niet helemaal uit? Wij helpen graag bij het maken van de juiste overwogen keuzes, zodat er uiteindelijk een kwalitatieve app kan worden gemaakt!