Strategische keuzes, universele app of een

Android app ontwikkelen

.

Een mobiele app laten ontwikkelen is niet gemakkelijk. Er zijn een hoop keuzes en dilemma's voor de opdrachtgever die allemaal gevolgen kunnen hebben die voorafgaand aan het project lastig te overzien zijn. Daarom is het belangrijk om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen waarbij de juiste informatie voorhanden is. YipYip is een ervaren app ontwikkelaar en kan dit project van A tot Z begeleiden, vanwege onze lange ervaring met het ontwikkelen van apps hebben we veel situaties al meegemaakt en kunnen we degelijk advies uitbrengen.

We analyseren meestal gezamenlijk de meest efficiënte inzet van middelen (waaronder tijd en budget) om de doelstellingen zo snel mogelijk te behalen. We adviseren regelmatig om functionaliteit door te schuiven naar een volgende versie of te focussen op slechts één van de meestgebruikte platformen.

Omdat we in de afgelopen jaren veel ervaring hebben opgedaan weten we wat wel en vooral ook niet werkt. Dit helpt ons om een goed advies te kunnen geven.

Keuze voor een Android en/of iOS app

Een app enkel voor iOS ontwikkelen of ook voor Android?

Voor we starten met de ontwikkeling moet er een keuze gemaakt worden voor de ondersteunde platforms van de applicatie. Wil je bijvoorbeeld een app laten maken voor de meest populaire platforms (Android en iOS) of enkel voor de eerste?

We laten de keuze afhangen van verschillende factoren, waaronder: wat is het doel van de mobiele app? is er een verdienmodel en zo ja, hoe werkt deze? welke devices worden er gebruikt door de doelgroep? et cetera.

Android smartphone en/of Android tablet app

De vraag is: welke apparaten ondersteun je?

Er moet gekozen worden tot welk formaat device de app moet worden ondersteund. Een tablet vereist andere weergaven (zogeheten views) en deze zijn de bulk van de tijd waarin we aan het ontwikkelen zijn. Een Android app die geoptimaliseerd is voor smartphones werkt dus niet zomaar op een Android tablet. Ook heeft het effect op de vindbaarheid van de betreffende app in de Google Play store.

Iedere app heeft een eigen user interface en eigen karakter. Dit zorgt er echter wel voor dat als de app voor alle denkbare platformen en devices moet worden ontwikkeld dat daar veel tijd in ontwikkeling zal gaan.

Enkel een Android smartphone app?

Er zijn wereld meer Android smartphone gebruikers dan iPhone gebruikers waardoor wij als App ontwikkelaar regelmatig de vraag krijgen om énkel een app voor Android smartphones te ontwikkelen. Voor lokale markten speelt deze tendens ook, in Nederland heeft Android op het moment ook een groter marktaandeel dan iOS.

We zien wel dat iPhone gebruikers een belangrijke doelgroep kunnen zijn voor de acceptatie en verspreiding van de app in de markt. We gaan dan ook graag in gesprek over de motivatie, je mist immers een hoop potentiële gebruikers die je wél zou kunnen bereiken met een universele app. Er zijn echter wel een aantal goede redenen om te starten met enkel een Android app.

Waarom enkel een Android smartphone app?

Wanneer je er voor kunt kiezen om om enkel een Android smartphone app te laten maken.

 • Een app voor Android smartphones is sneller te ontwikkelen dan een universele app die op ieder denkbaar device en platform moet werken (iOS met iPad én Android tablets).
 • Het testproces is eenvoudiger.
 • Als je wil kijken hoe de reactie vanuit “de markt” is op een nieuw product voor je er groot op inzet.
 • Android bezitters zijn gemiddeld met meer. Het is dan ook eenvoudiger om een groter bereik te hebben met een Android app dan met een iPhone app.
 • In Nederland zijn er meer Android smartphone gebruikers dan van iPhone gebruikers.
 • Voor iOS ontwikkelen is een losstaand proces, het is dan ook heel eenvoudig om een iOS app later te ontwikkelen.

Ons advies

Indien er budget beschikbaar is om zowel een Android app als een iPhone app te laten maken adviseren wij meestal om voor beide platformen te gaan. Het grootste voordeel van een zogeheten universele app is dat de doelgroep die de app kan gebruiken veel groter wordt. Dit is vooral van belang als de app niet enkel als market-probe wordt gebruikt maar als volwaardig product. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen voor verschillende situaties, dit nemen we dan ook graag samen door.

Hoe gaat het ontwikkelen van een Android app in zijn werk?

Als de keuze wordt gemaakt voor het ontwikkelen van een Android only app, hoe gaat het proces in zijn werk?

Een Android app laten maken in het kort

Afhankelijk van het type project en de inhoud zullen we bepaalde stappen combineren of overslaan. In essentie is het proces van een app laten maken wel vrij consistent:

 • Eerste kennismaking: Met een kopje koffie kennismaken en bepalen welke fases van de app al zijn doorlopen en wat er nog moet worden gedaan.
 • Strategie en concept: Het bepalen van de juiste strategie en het concept verder uitdenken, soms ondersteunen we dit met creatieve (brainstorm) sessies.
 • Prijsindicatie: Nadat we hebben bepaald wat er concreet moet worden ontwikkeld zullen we vaststellen hoe we het project zullen aanpakken (waterval of agile / scrum). Daarna stellen we een eerste prijsindicatie op.
 • Officiële offerte: We lichten onze prijsindicatie toe en ontvangen hier feedback op, wellicht is onze interpretatie anders of zijn we nog iets vergeten. Vervolgens verwerken we dit tot een complete offerte.
 • UI/UX design: Het ontwerpen van de gebruikersinterface (UI) en de interactie (UX)met alle bijbehorende interface elementen.
 • Back-end & API development: Het ontwikkelen van de technische systemen op de achtergrond, samen met het bepalen van de infrastructuur, databases en API's die de app van data voorzien.
 • App ontwikkeling: Het daadwerkelijk programmeren van de Android en/of iOS app wordt door onze ervaren app ontwikkelaars.
 • Testen, acceptatie en oplevering: Nadat we de app af hebben zullen we deze grondig testen en op acceptatie omgevingen aan de klant aanbieden voor definitieve goedkeuring. Hierna leveren we de app op in de App Store.
 • Nazorg: We fixen eventuele bugs die ontstaan of worden ontdekt, direct na oplevering. We denken tijdens het traject ook mee met de beste wijze om de app te blijven ondersteunen, onderhouden en optimaliseren cq. doorontwikkelen.

Android app laten maken of juist hulp nodig?

Wilt u meer weten over het laten maken van een Android app of heeft u juist hulp nodig bij het maken van de juiste keuze op strategisch vlak? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking, we helpen graag om een gefundeerde keuze te maken waarbij we alle doelstellingen in acht nemen.

Waarom YipYip als app ontwikkelaar voor je Android app?

 • We hebben veel ervaring met het ontwikkelen van native Android apps.
 • Als app ontwikkelaar uit Rotterdam hebben we een 'niet lullen, maar poetsen' mentaliteit!
 • Omdat we regelmatig Android-only apps ontwikkelen weten we hoe Android gebruikers met hun devices omgaan en welke interactie zij verwachten.
 • YipYip innoveert door gebruik te maken van de nieuwste native app development technieken (Kotlin voor Android) en we experimenteren met alles wat op de markt komt.
 • We gebruiken geen exotische frameworks waardoor de Android app altijd zeer toekomstbestendig is.

Enkel een iPhone app?

Er zijn ook een hoop redenen waarom je zou kunnen kiezen voor het ontwikkelen van enkel een iPhone app. Bijvoorbeeld als je een betaalde app wil uitbrengen of je een app wil maken die gebruik maakt van de laatste versies van het besturingssysteem.