Innovatief shoppen & sparen met

ROOS24

.

De ROOS24 app is een digitaal loyalty platform waar winkeliers en klanten met elkaar worden verbonden en de band wordt versterkt.

Hart voor de binnenstad

Smart City Roosendaal houdt zich bezig met het digitaal transformeren van de stad, met name het centrum en de winkelgebieden. Winkel innovatie (Smart Retail) is één van de speerpunten van Smart City Roosendaal en dat is precies waar de ROOS24 app is ontstaan.

In samenwerking met City Marketing hebben we ervoor gezorgd dat er een app is ontwikkeld die is bedoeld om bezoekers van Roosendaal beter te informeren over wat er in de binnenstad te doen is en ze uiteindelijk te verleiden naar de verschillende winkelgebieden (zones) te komen.

Over dit project

Platforms

mobile

Klant
Smart City Roosendaal

Release
2021

Digitaal spaarprogramma

Digitale transformatie van de huidige (fysieke) stadspas.

De Roospas spaarkaart gedigitaliseerd

Het Roospas spaarsysteem draait op de infrastructuur van CCV. CCV is één van de grootste organisaties in Nederland die zich bezighoudt met betaaloplossingen. Zij verstrekken onder andere de kaarten en administreren alle transacties die er plaatsvinden op het platform. Doordat we de app (via ons eigen back-end) hebben aangesloten op CCV kunnen we direct transacties opvragen van kaarten die gekoppeld zijn aan de ingelogde gebruiker.

Enerzijds is dat praktisch om overzicht te geven van het huidige saldo, hoe dat saldo tot stand is gekomen en wat er met het saldo kan worden gedaan. Anderzijds kunnen we zo ook een digitale stadspas presenteren, die los van de fysieke pas functioneert. Handig als je je fysieke pas even niet bij je hebt of zodat andere leden van het gezin mee kunnen sparen.

Een centrale MARCOM server

Met dit systeem creëren we tegelijkertijd één centrale marketing-communicatie server (MARCOM). Doel van een MARCOM is om een centrale point of access te vormen die niet afhankelijk is van externe factoren (downtime). Een MARCOM omgeving maakt het ook eenvoudiger om nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen of alternatieve bronnen van informatie aan te sluiten op het systeem.

Digitaal sparen, offline uitgeven

Voor iedere euro die wordt uitgegeven bij ondernemers (die onderdeel zijn van het Roospas ecosysteem) wordt, na het scannen van de Roospas het corresponderende aantal punten automatisch bijgeschreven op het saldo van de pashouder. De gespaarde punten kunnen vervolgens offline ingewisseld worden voor een cadeau bij dezelfde ondernemer óf een andere gelieerde ondernemer.

De cadeaus worden tentoongesteld in een digitale “etalage” waarbij alle ondernemers gelijke kansen krijgen om hun cadeaus onder de aandacht te brengen. De Roospas-ondernemers hebben zelf de mogelijkheid om het puntenaantal van een cadeau en passende afbeelding van het cadeau te laten zien.

De etalage kan door de gebruiker worden gesorteerd op het benodigde puntenaantal of de naam van ondernemers, waardoor het eenvoudig is om te zoeken naar het perfecte cadeau. Uiteraard is het ook mogelijk om simpelweg geïnspireerd te raken door de volledige catelogus te bekijken, en wellicht zelfs een eventuele aanschaf iets langer uit te stellen. Om zo net iets verder te sparen voor dat ene ultieme cadeau.

ROOS24 passen

De digitale portemonnee geeft een overzicht van de verschillende passen van het spaarprogramma: de Roospas en cadeaukaarten.

Roospas

De digitale portemonnee is overal vanuit de app oproepbaar. Vanuit het overzicht kunnen gebruikers direct de Roospas oproepen en laten scannen bij aankoop in de winkel, om zo punten te sparen.

De fysieke pas is vertaald naar een digitale versie die is geoptimaliseerd voor gebruik op een mobiele app, werkt op diverse schermformaten en toont het actuele saldo (én wanneer dit voor de laatste keer is bijgewerkt door het systeem van CCV). Naast het gemakkelijk en snel kunnen oproepen van de digitale pas, om vervolgens te laten scannen, pas biedt deze digitale weergave vooral helderheid en inzicht.

Cadeaukaarten

De cadeaukaart is een uitermate geschikt cadeau voor mensen die in Roosendaal shoppen of op bezoek gaan. Op een cadeaukaart kan ieder gewenst saldo worden gezet door de gever, vergelijkbaar met een VVV-bon. Dit saldo kan vervolgens worden besteedt bij aangesloten winkeliers/retailers in Roosendaal. De app maakt het mogelijk dat een cadeaukaart gescand en toegevoegd kan worden in de app zodat deze, net als bij de reguliere Roospas, snel opgeroepen en gescand kan worden. De cadeaukaart kan gebruikt worden op het volledige aankoopbedrag, niet alleen op geselecteerde producten zoals met het spaarsysteem wel het geval is. Met een cadeaukaart steun je de lokale ondernemers van Roosendaal, zeer waardevol in tijden van Corona maar ook daarna.

Vanuit de app kunnen gebruikers dus direct cadeaukaarten toevoegen die ze digitaal of fysiek ontvangen hebben, maar cadeaukaarten kunnen ook eenvoudig worden aangeschaft. Verder is het actuele saldo per specifieke kaart zichtbaar, handig als je meerdere actieve cadeaukaarten in de app gebruikt of wil weten of je nog bij moet betalen.

Ondernemers staan centraal

Het Roospas ecosysteem is geïniteerd en wordt gedragen door ondernemers in de stad.

Ontdek de binnenstad

De Roospas-ondernemers worden in de app gepresenteerd in een overzichtelijke lijst- en kaartweergave, waar gefilterd kan worden op locatie en openingstijden. Zo is het voor gebruikers mogelijk om snel aan de hand van hun eigen locatie een specifieke ondernemer te vinden, zien of de specifieke ondernemer geopend is (en tot hoe laat), of nieuwe ondernemers ontdekken. Op deze manier leren de gebruikers de binnenstad een beetje beter kennen en wordt bezoek van diverse winkels gestimuleerd.

Alle informatie over ondernemers

De detailpagina's van de ondernemers zijn hun digitale visitekaartje in de app: naast het tonen van mooie sfeerafbeeldingen, een korte introductie over hun winkel of restaurant en de cadeaus die ze aanbieden is het voor de ondernemers ook mogelijk om de meest up-to-date informatie te tonen. Ze kunnen zelf bijvoorbeeld openingstijden en manieren om hen te contacteren invullen en is er een integratie met Google Maps gebouwd, waardoor er snel naar de ondernemer genavigeerd kan worden.

Iteratief ontwikkelproces

De wensen voor het gedigitaliseerde ROOS24 spaarprogramma waren groot. Daardoor konden niet alle wensen in één keer worden opgepakt om te ontwikkelen. Daardoor is er gekozen voor een iteratief ontwikkelproces.

Van MVP naar doorontwikkeling

Er is gekozen om een iteratief ontwerp- en ontwikkelproces te doorlopen (agile ontwikkeling) waarbij eerst toegewerkt werd naar een Minimal Viable Product. Een MVP is een volledig functionerende eerste versie met de meest belangrijke functies om de mobiele app bruikbaar te maken, namelijk: het kunnen scannen van de digitale versie van de Roospas, het inzien van alle cadeaus en het ontdekken van de ondernemers.

Gebaseerd op de wensen van Smart City Roosendaal (en feedback vanuit gebruikers) hebben we na het uitbrengen van de eerste versie de functionaliteit en hiermee de bruikbaarheid voor het groeiende gebruikers-aantal in diverse sprints uitgebreid. Het iteratief ontwikkelen zorgde ervoor dat we zowel nieuwe features konden oppakken maar ook bestaande flows konden verbeteren waar nodig. Hiermee was het mogelijk om op een flexibele manier een steeds waardevollere applicatie te bouwen voor opdrachtgever en gebruiker.

Ontwikkelen van de visuele stijl voor iOS en Android

De bestaande visuele stijl van ROOS24 en bijbehorende merkuitingen waren vooral ontworpen voor print. Hierdoor waren deze niet één-op-één toepasbaar tijdens het ontwerpen en ontwikkelen van de mobiele app.

Aangezien we zowel een iOS als Android app ontwikkelde, hebben we een vertaalslag gemaakt van de bestaande stijl naar een digitale uiting van het merk voor mobiele apps, belangrijk hierbij was dat het herkenbaar moest blijven maar ook moest werken op beide mobiele platforms. De vertaalde doch herkenbare stijl is uitgebreid met specifieke patronen (voor zowel iOS als Android apps), waardoor het ondanks de unieke branding een toegankelijke en gebruiksvriendelijke app is geworden.

Goede fundering met de modulaire design library

Om rekening te houden met het iteratieve proces hebben we een op de ROOS24 stijl gebaseerde schaalbare design library opgezet waarmee alle componenten uit de applicatie opgebouwd kon worden. Dit hielp niet enkel het ontwerpproces van het MVP, maar zorgde er tevens voor dat in het proces van doorontwikkeling ideeën snel uitgedacht kon worden. Nieuwe featuers werden gelijk in de context van de bestaande app ontworpen en gebouwd zonder in te boeten op consistentie en flexibiliteit.

Multi-platform app ontwikkeling met Flutter

De ROOS24 app is ontwikkeld met behulp van het Flutter framework.

Wat is een Flutter app?

Flutter is een User Interface toolkit, ontwikkeld door Google. Een Flutter app ontwikkelen doe je met Dart, een moderne programmeertaal. Flutter is gemaakt om als app ontwikkelaar de front-end van apps sneller te kunnen ontwikkelen. Doordat de focus voornamelijk ligt op de voorkant is het compileren van een Flutter app minder problematisch dan als er ook een back-end component aan zou zitten, zoals dit het geval is bij React Native of Xamarin.

De reden dat we voor een Flutter app hebben gekozen is bovenal omdat de ROOS24 app zich hier uitstekend voor leent. De app is interface-heavy en dat is precies waar Flutter sterk in is; view development. Het gecompileerde eindproduct van een ontwikkeltraject in Flutter is een iOS en Android app die veelal native aan zal voelen.

Andere voordelen van een Flutter app

  • Hot reloading waardoor de app ontwikkelaar sneller kan testen
  • Maakt gebruik van een moderne programeertaal
  • Over het algemeen een budgetvriendelijk alternatief voor Native app development

Meer te weten komen over Flutter?

Wil je weten welke mogelijkheden Flutter kan bieden als je een app wil laten maken?