Strategische keuzes, een universele app of enkel een

iOS app ontwikkelen

.

Een app laten ontwikkelen is niet eenvoudig. Er komen voor de opdrachtgever een hoop keuzes en dilemma's bij kijken welke allen verregaande gevolgen (kunnen) hebben. Daarom is het belangrijk om dit weloverwogen te doen en vooral goed geïnformeerd te zijn. YipYip heeft veel ervaring met het ontwikkelen van iPhone apps en helpt daar graag bij.

We kunnen gezamenlijk analyseren wat de meest optimale inzet van resources en budgetten is om zo de doelen van het project zo efficiënt mogelijk te verwezenlijken. Dit resulteert bijvoorbeeld regelmatig in een kleinere MVP (minimal viable product) met bredere uitrol en bereik maar de uitkomst kan ook andersom zijn.

YipYip heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in de verschillende app markten en we weten wat werkt (en vooral wat juist niet werkt). We stellen deze kennis graag beschikbaar aan onze klanten en adviseren hier dan ook graag over.

Platformkeuze (iOS of Android)

Een app enkel voor iOS ontwikkelen of ook voor Android?

Bij het ontwikkelen van een app moet er gekozen worden voor welk platform deze geschikt wordt gemaakt. Wil je een app laten maken voor beide mobiele platformen (iOS én Android) of enkel voor de eerstgenoemde? Deze keuze hangt af van diverse factoren (bijvoorbeeld; wat is het doel van de app? wat is het verdienmodel van de app? welke toestellen gebruikt de beoogde doelgroep? et cetera).

Keuze voor apparaat: iPhone app en/of iPad app

Vervolgens moet er een keuze gemaakt worden of de app voor iPhone ontwikkeld wordt, voor gebruikers met een iPad of zelfs voor beide. Een iPhone app is niet automatisch geschikt meer voor iPad. Voorheen werden dergelijke apps uitvergroot, tegenwoordig zijn iPhone apps niet standaard meer vindbaar in de App Store van een iPad.

Het ontwikkelen van de weergaven van de app (de zogeheten views) is het meeste werk. Iedere app heeft zijn eigen user interface design en daardoor zijn eigen karakter. Dit zorgt echter wel voor veel werk als de app voor meerdere platformen en/of devices ontwikkeld moet worden.

Er zijn wel een aantal goede redenen om te starten met enkel een iPhone app.

Enkel een iPhone (iOS) app laten maken?

Redenen waarom een iOS-only app interessant kan zijn

Er zijn meer iPhone gebruikers in Nederland dan iPad gebruikers waardoor wij (als app ontwikkelaar) regelmatig de vraag krijgen om alleen een app voor iPhone te ontwikkelen. We gaan graag in gesprek over de motivatie hierbij, je mist immers een hoop potentiële gebruikers die je wél kunt bereiken met een Android app. Er zijn wel een aantal goede redenen om te starten met enkel een iPhone app.

Waarom enkel een iPhone app laten ontwikkelen?

 • Een iPhone app is relatief snel (en dus goedkoper) te ontwikkelen in tegenstelling tot een universele app die zowel op Android smartphones als iPad én Android tablets moet werken. Eenvoudiger testproces.
 • Je wil kijken hoe de reactie vanuit “de markt” is op een nieuw product.
 • iPhone bezitters zijn gemiddeld kapitaalkrachtiger. Het is dan ook eenvoudiger om geld te verdienen (met app verkopen) met een iPhone app dan met een Android app.
 • In welvarende landen zijn er veel gebruikers van iOS apps. Nederland valt hier onder maar ook Amerika en het Verenigd Koninkrijk.
 • Voor Android ontwikkelen is een los traject, het is dan ook heel eenvoudig om een Android app later te ontwikkelen als blijkt dat de iPhone app een succes is.

Ons advies

Indien er budget beschikbaar is om zowel een iPhone app als een Android app te laten maken adviseren wij meestal om voor beide platformen te gaan. Het grootste voordeel van een zogeheten universele app is dat de doelgroep die de app kan gebruiken veel groter wordt. Dit is vooral van belang als de app niet enkel als market-probe wordt gebruikt maar als volwaardig product. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen voor verschillende situaties, dit nemen we dan ook graag samen door.

Flutter app als alternatief

Een alternatief kan zijn om een Flutter app te laten ontwikkelen. Een Flutter app biedt verschillende budgettaire voordelen en kán soms een interessant alternatief bieden. Of dit zo is verschilt per situatie, lees dan ook vooral even onze pagina: Flutter app laten maken.

Hoe gaat het ontwikkelen van een iPhone app in zijn werk?

Als je dan toch de keuze maakt voor het ontwikkelen van een iPhone only app, hoe gaat het dan in zijn werk?

Een iOS app laten maken in het kort

Afhankelijk van het project zullen bepaalde stappen worden gecombineerd of overgeslagen maar grofweg is het proces van een app laten ontwikkelen als volgt:

 • Kopje koffie: Een eerste kennismaking waarin we bepalen in welke fase de app reeds zit en wat de exacte uitvraag is.
 • Concept: Het bepalen van het concept, al dan niet ondersteund door creatieve sessies. Prijsindicatie gevolgd door een officiële offerte: Nadat we hebben bepaald wat er moet komen bepalen we op welke manier we het project aanpakken (waterval of agile / scrum) stellen we een prijsindicatie op.
 • Officiële offerte: Aan de hand van de feedback op onze prijsindicatie (onze interpretatie van de briefing) verwerken we dit tot een officiële offerte.
 • Bepalen UI/UX design: Het ontwerpen van de user experience en de bijbehorende interface elementen.
 • Ontwikkeling van de back-end en API's: De technische systemen, infrastructuur en backbone van de app(s).
 • Ontwikkeling app: Het ontwikkelen van de iOS en/of Android app.
 • Testen, acceptatie en oplevering: Na diverse opleveringen testen we de definitieve versie om te zorgen dat de app in de App Store kan worden gezet.
 • Nazorg: We leveren standaard garantie op onze producten waarbinnen we bugs fixen en denken na over de beste vorm van onderhoud en doorontwikkeling.

iPhone app laten maken of hulp nodig bij de keuze?

Wilt u meer weten over het laten maken van een iPhone app of juist hulp nodig bij het maken van deze belangrijke strategische keuze? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en we helpen graag om alle doelen in kaart te brengen en een gefundeerde keuze te maken.

Waarom YipYip als app ontwikkelaar voor je iPhone app?

 • We hebben veel ervaring met het ontwikkelen van native iPhone apps.
 • Als app ontwikkelaar uit Rotterdam hebben we een 'niet lullen, maar poetsen' mentaliteit!
 • Omdat we regelmatig iPhone-only apps ontwikkelen weten we hoe iOS gebruikers met hun device omgaan en welke interactie zij verwachten. Dit geldt uiteraard ook voor iPad-only apps.
 • YipYip innoveert door gebruik te maken van de nieuwste native app development technieken en we experimenteren met alles wat op de markt komt. Zo maakte we direct de transitie naar Swift voor iOS toen dit beschikbaar kwam.
 • We gebruiken geen exotische frameworks voor de ontwikkeling waardoor de iPhone app altijd toekomstbestendig blijft en dit met minimale updates ook kan blijven.

Enkel een Android smartphone app?

Er zijn ook een hoop redenen waarom je zou kunnen kiezen voor het ontwikkelen van enkel een Android smartphone app. Bijvoorbeeld om een groter marktaandeel te verwerven of gebruikers van verschillende platformen laten communiceren met elkaar.