Op zoek naar

de beste App ontwikkelaar

van Nederland.

Het selecteren van de beste app ontwikkelaar voor het ontwikkelen van jouw app is een lastig proces. Er zijn veel ontwikkelaars in Nederland te vinden en hoe selecteer je nu uiteindelijk de allerbeste app ontwikkelaar?

Bij het ontwikkelen van een app komt meer kijken dan puur het programmeren alleen. Het concept van de app moet tot in detail uitgedacht worden, de interactie moet worden bepaald, de visuele stijl en tot slot moet na de ontwikkeling van app en back-end ook nog een marketingplan klaarliggen. En bovenal: alles moet ook nog eens soepel verlopen.

Wij helpen je graag verder bij het vinden van de beste app ontwikkelaar voor jouw project!

Wat doet de beste app ontwikkelaar?

Wil je een app laten maken? Om tot de beste app ontwikkelaar voor jouw project te komen is het belangrijk om na te denken over wat je zoekt in een partner. Zoek je een grote multinational een kleine jonge startup of juist iets er tussenin?

Type bedrijf

Er zijn talloze bedrijven te vinden die werken met outsourcing, in bijvoorbeeld Oekraïne of India. Hoewel dit een goede (en vooral betaalbare) keuze kán zijn voor een startup zien we dat de kwaliteit van de code toch vaak te wensen over laat. Ondanks dat de kosten veel lager zijn (soms voor wel €25/uur) is de output lager en de code kwaliteit ook vaak op lange termijn niet bruikbaar en houdbaar, dit betekent dat je snel een refactor moet doen of zelfs de hele app opnieuw moet laten maken. Ook is de communicatie in het Engels toch lastiger dan het lijkt, vooral als het gaat om niet alledaagse materie bij een app laten maken, het vakjargon en de termen zijn dan wel vaak Engels maar alle implicaties zijn niet per se vanzelfsprekend. Dat is dan ook de reden dat wij enkel met Nederlands sprekende in-house app ontwikkelaars en project managers werken, die we dus ook op de loonlijst hebben staan. Zij leiden alles in goede banen en lichten alle factoren van het proces nauwkeurig toe.

Kwaliteit apps

Volgens ons moet de beste app ontwikkelaar vooral bezig zijn met kwaliteit. Alles moet op-en-top functioneren en zowel op conceptueel niveau "gewoon kloppen". Soms is het nuttig om een screening te doen op jaren ervaring van het team of om te kijken naar eventuele behaalde certificaten.

Ontwikkelmethode: Native app, framework app of webapp

Wat voor type apps maakt de ontwikkelaar?

De beste app ontwikkelaar werkt ook niet met één manier van ontwikkelen en kiest de beste oplossing voor de gestelde doelen, zoek dan ook naar een partij die het beste advies kan geven en niet naar een superspecialist, zij zullen sneller "in hun eigen straatje praten".

Als je al een idee hebt van de ontwikkelmethode; wil je een Native app ontwikkelen, een Flutter of een Progressive Web App kun je daar je selectie op aanpassen. Niet iedere ontwikkelaar is groot genoeg of capabel genoeg om verschillende methodes van ontwikkeling aan te bieden.

Native app ontwikkelen, of niet?

Wij ontwikkelen onze apps dan wel regelmatig Native, maar als er redenen zijn om beter voor een andere ontwikkelmethode te kiezen werken we net zo graag een Framework app uit met "hybride platformen" zoals Flutter of als Progressive Web App (PWA). YipYip ontwikkelt volledig platform agnostisch dus welke programmeertaal we ook kiezen; we zorgen dat alles optimaal aansluit bij de wensen en eisen. We zorgen er daarmee voor dat de techniek niet leidend is maar de functionaliteit en de doelstellingen van de organisatie en app.

Verschillen tussen framework apps en een native app

Het is in ieder geval belangrijk om de verschillen tussen Framework apps en Native apps te weten zodat hier een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. Wat we helaas vaak zien in de markt is dat veel traditionele webbureaus apps zijn gaan maken met hybride technieken, omdat het simpelweg "bekend terrein" voor ze is en alle processen daarop zijn afgestemd. Het advies is dan vaak ook om een hybride app te maken. Wij zijn niet ontstaan vanuit de ontwikkeling van websites en hebben altijd bewust maatwerk software ontwikkeld. De keuze voor het platform die wij maken is dan ook minder bevooroordeeld dan een agency die slechts één onderdeel kan aanbieden.

We adviseren hier ook graag over dus neem gerust contact met ons op.

Een goede reden om voor bijvoorbeeld een Framework app of PWA te kiezen is de snelheid waarin het product gelanceerd kan worden of als het product eerst als basis moet gaan functioneren – Minimal Viable Product (MVP).

Overige criteria waar een app ontwikkelaar aan moet voldoen

Communicatie met onze app ontwikkelaars

Het is volgens ons belangrijk om goed te kunnen communiceren met een team van developers in je eigen taal, van app developers tot back-end en front-end developers. Het laten maken van een app is niet voor iedere opdrachtgever even gemakkelijk en als daar nog een extra barrière bij komt maakt dat het extra complex, ongeacht hoe goed iemand zijn Engels is kan het sneller voorkomen dat er verwarring of een verschil in verwachtingen ontstaat.

Doordat wij enkel Nederlandstalige app ontwikkelaars is het proces waarin wij een app ontwikkelen heel transparant en begrijpbaar, het is een proces waarin we voortdurend met elkaar communiceren. Onze opdrachtgevers zijn er vrij in om niet, gedeeltelijk of volledig betrokken te zijn bij de ontwikkeling. Meer over ons proces is te vinden op: Proces van het laten maken van een app.

Flexibel in proces

De beste app ontwikkelaar stelt zich ook heel flexibel op en kan snel schakelen. Zowel in de omgang als op de inhoud. Zoek een partij die altijd op de hoogte is van ontwikkelingen in de markt en goed kan inschatten waar de grootste mobiele platformen (iOS en Android) zich heen bewegen.

Ook qua tooling die er wordt ingezet is het belangrijk om die flexibiliteit te waarborgen.

Quality assurance & nazorg

Zoek een partij die niet van de "hap-snap" campagne projecten is en vooral ná de ontwikkeling en livegang nog heel actief betrokken wil zijn bij het project. Er liggen vaak veel kansen om te optimaliseren en de laatste oneffenheden uit de app te halen, zorg er voor dat er goede afspraken zijn zodra het moment van releasen nadert en probeer vooraf in kaart te krijgen hoe een dergelijk onderhoudstraject er uit kan komen te zien.

Er zal na het live gaan van de app ook feedback komen vanuit de gebruikers, in de vorm van contact via socials of mail maar ook in de vorm van reviews. Om wat met deze feedback te doen moet de app ontwikkelaar zich wel betrokken bij het project voelen om daar wat mee te doen.

Awards & referenties

Erkenning van hun werk

Hoewel awards echt niet alles zeggen is het wel een van de vele kenmerken van een goede app ontwikkelaar. Als een agency geen awards heeft vermeld op de website is het relevant om te zoeken naar de erkenning van anderen, bijvoorbeeld aan de hand van referenties of reviews op verschillende sites.

Wij mogen ons gelukkig prijzen dat een aantal van onze projecten awards hebben gewonnen. Zo zijn we ook al een aantal keer gekozen als beste app ontwikkelaar in bepaalde categorieën en doen we er alles aan om deze status bij ieder project weer waar te maken zodat we nog vaker in aanmerking komen voor awards.

Waar zitten de beste app ontwikkelaars?

Een hoop van de app ontwikkelaars bevinden zich in de grote steden. Wij zijn zelf ook een App ontwikkelaar uit Rotterdam maar we werken ook regelmatig vanuit huis door het hele land. Een App ontwikkelaar uit Amsterdam verschilt dus eigenlijk niet echt met een App ontwikkelaar uit Utrecht of Breda.

Vaak is de locatie wel bepalend voor afspraken, ondanks dat we dit vaak digitaal doen is het toch wel prettig om elkaar af en toe in de ogen te kunnen kijken. Het is voor ons mogelijk om op ons kantoor in Rotterdam af te spreken of dat wij naar onze opdrachtgevers toe gaan.

Tips om een app ontwikkelaar te selecteren

Als je dan eenmaal een longlist hebt gemaakt van app ontwikkelaars, hoe kom je dan tot een goede shortlist? Wat wij vaak doen is – op basis van een eerste briefing – een debriefing schrijven en een bijbehorend projectvoorstel.

De vorm waarin we dit doen verschilt per project, als het project een bepaalde omvang heeft komen we al relatief snel terug met eerste designrichtingen, maar wat we ook regelmatig doen is deelnemen aan pitches.

Kenmerken om naar te kijken in het plan

Hoe wordt de app ontwikkelt?

Staat er in het plan wat voor type development er zal plaatsvinden? Staat er bijvoorbeeld benoemd Native app development, Flutter app development of React Native development?

Indien dat niet het geval is wordt er mogelijk simpelweg een webapplicatie of PWA aangeboden zonder écht native functionaliteit. Ook is het belangrijk om de verschillen tussen een Native app en Framework app in ogenschouw te nemen. Een app laten maken met een Native werkwijze is over het algemeen veel duurder dan een Framework app.

Straalt het plan vertrouwen uit?

Heeft de ontwikkelaar al meerdere apps ontwikkeld die in de App Store of Google Play te vinden zijn? We zien vaak webdevelopers die aan hun eerste app beginnen, dat is gemiddeld een risicovol traject.

Hoe zit het met de continuïteit?

Is het een app ontwikkelaar met enig formaat? Wat gebeurt er als een app developer (die op het project zit) ziek wordt of vertrekt? Is er dan een mogelijke vervanging? We zien vaak een zogeheten ‘bus factor’ bij verschillende partijen.

Pitches

Een pitch organiseren is voor opdrachtgevers een goede methode om tot de beste match te komen. Iedere app ontwikkelaar verschilt enorm ten opzichte van elkaar en iedere organisatie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige concurreren op prijs of formaat, anderen op kwaliteit en flexibiliteit.

Om tot een goede pitch te komen is het vooral van belang een goede uitvraag te doen. Enkele voorbeelden van vragen die wij altijd stellen voorafgaand aan een pitch zijn:

  • Wat is het doel van het project en wat wil je als opdrachtgever bereiken met de app of het platform?
  • Hoe vast staat het concept en in hoeverre mogen we nog meedenken?
  • Wat wordt er van ons als deelnemende agency verwacht? Wil je bijvoorbeeld een compleet uitgewerkt voorstel tot en met een werkend prototype? Of is de vraag juist meer een goed visiedocument waarin we vooral onszelf presenteren. Maak dit zo concreet mogelijk.
  • Wie zijn onze concurrent app developers?
  • Wat is het tijdspad waarin de app moet worden gemaakt?
  • Wat is het uiteindelijke budget van het te realiseren project? Dit bepaalt in grote mate of de concepten die bedacht worden realistisch zullen zijn om daadwerkelijk te ontwikkelen.

Als laatste punt is het goed om na te denken of je een betaalde of een onbetaalde pitch wil uitschrijven. Niet iedere partij gaat in op verzoeken tot onbetaalde pitches en bij dergelijke trajecten wordt er vaak aanzienlijk minder tijd en aandacht besteedt aan het proces, waardoor het kan zijn dat de pitch niet oplevert wat je er van hoopt of verwacht. Een betaalde pitch kan daarentegen veel opleveren in de vorm van nieuwe ideeën en inspiratie maar gaat weer van het ontwikkelbudget af. Maak hier een goede afweging in.

Vergelijkbare apps

Eerdere ervaring kan doorslaggevend zijn

Heeft een app ontwikkelaar al eerder vergelijkbare apps gemaakt? Dan kan dat een teken zijn dat het voor dit project wellicht ook de beste app ontwikkelaar is. Echter, app ontwikkelaars zijn probleemoplossers. Ze hoeven niet per se eerder een wandelroute app of bedrijfsapp ontwikkeld te hebben om een goede oplossing te kunnen bieden.

Wees dus niet bang om je ideeën voor te leggen aan een app bureau om te kijken wat hun visie is op de wensen en eisen van het te ontwikkelen product.

Twijfels? Neem een keer contact op!

Twijfel je of je nu uiteindelijk de juiste keuze hebt gemaakt voor een app ontwikkelaar of wil je advies over het maken van die juiste keuze?