Volledige ondersteuning van alle devices met een responsive website

Een mobiele- én tablet weergave

Mobiel internetgebruik neemt nog steeds exponentieel toe. Google geeft zelfs websites zonder mobiele variant minpunten in de zoekresultaten. Wil je dus zorgen dat je optimaal gevonden wordt? Neem dan een mobiele of responsive website. Standaard zijn de nieuwe websites die wij ontwikkelen ook geschikt voor mobiel. Dat kan zijn in de vorm van een eenvoudige afgeleide van de website die functioneel is voor gebruik op mobiele devices, of een volledige weergave van de website op alle mobiele platforms. 

Een responsive of mobiele website?

Voor je een responsive/adaptive website laat maken kun je je het beste afvragen of een (goedkopere) mobiele website ook geschikt zou zijn. Niet ieder ontwerp laat zich eenvoudig vertalen naar een responsive of adaptive website, waardoor de website veelal opnieuw opgezet moet worden.

Adaptive website

Een adaptive website is een minimale vorm van responsive: de website houdt binnen een adaptief ontwerp rekening met 'breekpunten'. Deze breekpunten worden gezet op de 3 meest gebruikte resoluties voor desktop, tablet en mobiel zodat er voor deze apparaten een geoptimaliseerde website beschikbaar is. Afwijkende resoluties krijgen meestal extra ruimte aan de zijkant.

Responsive website

Een volledig responsive website laten maken is in principe hetzelfde als een adaptive website, alleen schalen tussen deze breekpunten alle elementen optimaal mee. Dat houdt in dat op iedere resolutie een optimaal schermvullend resultaat wordt bereikt.

Op het moment dat een scherm een bepaalde breedte bereikt kán er een andere layout worden getoond. We kunnen er tevens voor kiezen om elementen op bepaalde resoluties uit te schakelen.

Een responsive website is - in tegenstelling tot een adaptive website, waar niet ieder element volledig hoeft te schalen - een grotere investering.

Voordelen van een responsive website

SEO

Een responsive website is automatisch geoptimaliseerd voor zoekmachines. Omdat de weergave van een responsive website aan de voorkant plaatsvindt, is het mogelijk om bepaalde delen daar uit te schakelen en verder gebruik te maken van de reguliere website. Google is een groot voorstander van responsive websites, waardoor je automatisch hoger zult scoren in de ranking.

Eenvoudig onderhoud

Aangezien de content (in tegenstelling tot een mobiele website) gelijk is op alle devices, hoeft er niet voor iedere content wijziging nagedacht te worden waar deze zichtbaar moet zijn. Ook vanuit technisch oogpunt is het onderhoud eenvoudiger.

Nadelen van een responsive website

Opnieuw ontwerpen

Omdat een responsive website ervoor moet zorgen dat de pagina op alle gewenste resoluties optimaal schaalt, zal er opnieuw een opzet ontworpen moeten worden, wat uiteindelijk meer kosten oplevert. In de meeste gevallen houdt dit in dat het bestaande ontwerp compleet zal worden herzien.

Soms kan het dus aantrekkelijker zijn om een vereenvoudigde mobiele website te maken, met alleen de kernfunctionaliteit voor mobiel gebruik prominent in beeld. Denk aan het leggen van contact, het tonen van een route naar de bedrijfslocatie en/of het uitlichten van het primaire aanbod van het bedrijf. Voor grote afbeeldingen, het gehele assortiment van het bedrijf, achtergrondverhalen, een blog en/of shop wordt de gebruiker dan naar de desktopversie verwezen.

Interesse

Interesse in het laten uitvoeren van responsive website?

Neem contact met ons op