• Haptic feedback in Mobiele apps

Haptic feedback in Mobiele apps.

De Kracht van Haptische Feedback in Mobiele Applicaties

Als app ontwikkelaar zijn we constant bezig om te zoeken naar een betere UX en idem gebruikerservaring. Een van de manieren waarop we dat doen is het toepassen van haptische feedback, ook wel kortweg 'haptics' genoemd. Hiermee maken we gebruik van tast om gebruikers feedback te geven door middel van tikken of trillingen.

Voor app bouwers die iOS- en Android applicaties maken biedt het integreren van haptische feedback unieke mogelijkheden om interacties intuïtiever en meer engaging te maken.

Wat zijn haptics?

Specifiek voor smartphones en tablets.

Haptische betekent letterlijk "tastzin". Haptische feedback, ofwel haptics, is het gebruiken van aanraking als een vorm van communicatie tussen de gebruiker en de mobiele app. Haptics in apps kan variëren van subtiele trillingen (die een actie bevestigen) tot complexe patronen die verschillende texturen of bewegingen simuleren. Deze tactiele signalen versterken de acties van de gebruiker, waardoor een rijkere ervaring ontstaat. Deze micro interacties kunnen worden aangevuld met transities of animaties om de feedback nog duidelijker te maken en prettiger over te laten komen.

iOS en Android gebruiken op OS niveau ook vele soorten haptics, gebruikers hebben dit vaak niet eens bewust door maar het helpt hen wel om een beter gevoel te krijgen bij de context van een applicatie.

Actief haptics designen

Waar moet je allemaal op letten?

We zijn enthousiast over haptics, we zijn dan ook voorstander van het versterken van zowel positieve als negatieve feedback in de app. Zo versterken we positieve feedback door een vrolijke haptic te gebruiken die simpelweg "goed voelt" als afronding. De kans dat een gebruiker dat vaker wil ervaren is dan ook aanwezig.

Een foutmelding krijgen is voor een gebruiker nooit prettig, ondanks dat het soms door henzelf actief is veroorzaakt door een foute invoer of het verbreken van een internetverbinding. Negatieve feedback kunnen we met behulp van haptics vriendelijker laten aanvoelen. De melding zelf kan dan met behulp van goed geschreven micro-copy ook iets positiever worden gebracht.

Belangrijk: don't overdo it. De kern van haptics is om ze subtiel te gebruiken, een app die constant trillingen veroorzaakt kan overweldigend of zelfs irritant aanvoelen. Het is belangrijk om het gebruik ervan te beperken tot belangrijke momenten waar het echt waarde toevoegt aan de gebruikerservaring.

Waarom zou je haptics in je app gebruiken?

  1. Verhoogde betrokkenheid: Door het toevoegen van een tastbare dimensie aan de app, verhoogt haptische feedback de betrokkenheid van de gebruiker. Het maakt de user experience boeiender en memorabeler.
  2. Betere gebruikersinterface: Haptics kunnen helpen bij het verduidelijken van de gebruikersinterface omdat feedback op een andere manier binnenkomt dan enkel visueel.
  3. Toegankelijkheid: Voor gebruikers met visuele beperkingen biedt haptische feedback een waardevolle manier om met apps te communiceren. Door haptics toe te passen verbeteren we de toegankelijkheid.

YipYip's interne app voor haptics

Speciale app om haptics te ontwerpen.

Het implementeren van een haptic is vrij eenvoudig maar is vooral in communicatie tussen app developer en app designer lastig af te stemmen, zeker als we remote werken. Voor een goede overdracht moet er namelijk een gecodeerd patroon worden gecommuniceerd. Programmeurs kunnen dit eenvoudig in hun programmeer-omgeving uittesten, voor designers is dat echter een lastiger proces. Om deze reden wilde een van onze app ontwikkelaars speciaal hiervoor een interne bedrijfsapp ontwikkelen.

Direct haptics testen

De app is dus vooral gericht op UX designers die zich bezighouden met het inrichten van alle schermen en nadenken over het "gevoel" van de app in algemene zin. Met de YipYip Haptics app kunnen zij een patroon vormgeven en direct testen om het aan te voelen.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende 'haptics' trilstanden beschikbaar, die tevens kunnen worden gecombineerd. Dus denk aan een zachte tik, een pauze, en vervolgens één harde en zichte tik na elkaar. Dit kan een haptic zijn voor een geslaagde upload. Een dergelijk patroon ziet er bijvoorbeeld uit als: x--Xx.

Advanced mode

Als de app ontwerper meer controle wil dan standaard combinaties van patronen kan de geavanceerde modus worden geopend. Het is in deze modus mogelijk om de haptics fijnmaziger in te stellen en bijvoorbeeld pauzes te laten verschillen ten opzichte van elkaar, zodat er meer controle is tussen de verschillende tikken.

Conclusie

Haptics voor iedereen!

Of je nu een iOS of Android app wil laten maken, haptics kunnen op beide platformen van toegevoegde waarde zijn. We merken dat er weinig app developers zijn die rekening houden met deze vorm van feedback, misschien zijn we wel vanwege deze insteek wel verkozen tot beste app ontwikkelaar van Nederland 😉.

Wil je een keer afspreken om het te hebben over jouw app idee?

Extra: tip voor programmeurs

Als wij apps ontwikkelen denken we goed na over haptics.

Doe het zelf

Wil je aan de hand van dit artikel als app programmeur nu ook zelf aan de slag? Lees hier hoe je dit kunt doen op iOS & Android. Heb je interesse in onze Haptic app? Stuur even een berichtje en we helpen je verder!

Implementatie van Haptische Feedback

  • iOS ontwikkeling: Apple biedt een uitgebreid framework voor haptische feedback, bekend als het Core Haptics framework. Deze stelt ontwikkelaars in staat om aangepaste haptische ervaringen te creëren voor zowel iPhone als iPad.
  • Android ontwikkeling: Android biedt ook ondersteuning voor haptische feedback via de Vibrator API. Hoewel deze beperkter is dan iOS in termen van complexiteit, hebben recente updates van Android het gemakkelijker gemaakt om zeer rijke haptische ervaringen te creëren.