Serious games, oftewel

applied games

.

Een spel waar je iets van leert

Een applied game, of serious game, is een spel waar de primaire focus ligt op het overdragen van kennis. In tegenstelling tot games die zich richten op entertainment wordt de spelervaring van een applied game ontworpen met een bepaald leerdoel; educatie, training van vaardigheden, het creëren van bewustzijn, het toetsen van kennis of simulatie.

Games zijn leuk én effectief

Het leren van nieuwe vaardigheden doormiddel van spel zit in ons bloed. Van jongs af aan ontwikkelen we allerhande cognitieve en motorische vaardigheden door het spelen van spelletjes. Het is dus niet verwonderlijk dat ook volwassenen enorm enthousiast worden van spelenderwijs leren!

Maar waarom is het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden doormiddel van games nu zo leuk en bovendien effectief? Het spelen van een game leert je stap voor stap nieuwe vaardigheden die binnen de regels van het spel direct toegepast kunnen worden. Bovendien zijn de kaders van een spel een veilige omgeving waarbinnen naar hartelust geëxperimenteerd kan worden met de nieuwe kennis. Zo leer je niet alleen de regels maar maak je de nieuwe kennis echt eigen door de grenzen te verkennen. Deze dynamiek leidt veel sneller tot inzichten dan een traditionele e-learning methode.

Applied game als toets

Het toetsen van kennis is in onze maatschappij een cruciaal onderdeel voor het inzichtelijk maken van parate vaardigheden. Dit is niet alleen op school een cruciaal onderdeel maar ook voor bijvoorbeeld bedrijfstrainingen. Echter ervaren de meeste mensen de traditionele vorm van toetsing eerder als een saaie overhoring dan als een leuke uitdaging. Gelukkig zijn ook hier verschillende speltechnieken toe te passen om de traditionele vorm van toetsing tot een leuke ervaring te maken.

Interesse

Interesse in het laten uitvoeren van applied games?