Schippers meer controle geven over hun planning met de

Watertaxi Schippers app.

Over dit project

Klant

Watertaxi Rotterdam

Release datum

April 2017

Logo Watertaxi Rotterdam

Sinds 1993 verzorgt Watertaxi Rotterdam een unieke vorm van vervoer over water in de regio Rijnmond. Inmiddels maken er jaarlijks 400.000 passagiers gebruik van de Watertaxi. De vloot bestaat uit 16 krachtige watertaxi's, deze onderhouden de verbindingen tussen meer dan 50 aanlegplaatsen aan de Maas en in de diverse havens.

Aanleiding

Binnen de Watertaxi varen ongeveer 90 schippers. Zij werken part-time op de Watertaxi en daarnaast zijn ze meestal kapitein of stuurman op havensleepboten, binnenvaartschepen of patrouillevaartuigen.

De schippers zijn zelf volledig verantwoordelijk voor diverse taken: het ophalen/afzetten van passagiers, het verkopen van toegang tot de boot en het tellen van de kas. Voorheen werd informatie enkel via spraak gecommuniceerd met de centrale. Om de centrale hierin te verlichten én het proces beter te stroomlijnen moest er een tool worden ontwikkeld die alle informatie digitaal beschikbaar maakt.

Planbord

Watertaxi Rotterdam maakt reeds gebruik van een centraal datasysteem waar alle reserveringen, planningen en andere praktische informatie in verzameld wordt. We hebben dit interne planbord gebruikt om te koppelen zodat we vanuit de iPad app informatie rechtstreeks kunnen uitlezen en opslaan.

iPad's aan boord

Elke boot van de vloot is uitgerust met een iPad zodat iedere schipper altijd de tool binnen handbereik heeft.

Informatie vanuit het systeem

 • Planning
 • Overzicht van aantal ritten
 • Overzicht van aantal vervoerde personen
 • Opbrengsten overzicht

Invoer vanuit de schipper

 • Ritten starten of annuleren
 • Betalingen toevoegen
 • Zelf een taxirit of rondvaart inplannen en starten

Nachtmodus

Specifieke modus voor ná zonsondergang

De schippers op de Watertaxi varen lang na zonsondergang door, tot in de nacht. Om deze reden hebben we een speciale nachtmodus ontwikkeld die minder fel is en een aangepast kleurenpallet heeft. De kleuren zijn donker en rood zodat de schipper geen hinder van de iPad app ervaart tijdens zijn dienst.

Watertaxi Schippers app - Nachmodus kleurenschema

Betaalmethoden

Diverse mogelijkheden om af te rekenen

Watertaxi Schippers app - Contant, PIN, Rekening & Voucher

Er zijn verschillende manieren waarop klanten kunnen afrekenen na een rit op de Watertaxi. Voor al deze methoden hebben we custom icons ontworpen en in de app geïmplementeerd. Zo kunnen schippers de methoden sneller onderscheiden en eenvoudiger aantappen op een bewegend schip.

Afbeeldingen

  Vragen over deze case study?

  Neem contact op met een van onderstaande contactpersonen.

  Tim Nooteboom

  Tim Nooteboom

  partner & creative director

  t.nooteboom@yipyip.nl

  Zita Bebenroth

  Zita Bebenroth

  project manager

  z.bebenroth@yipyip.nl