<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=898934520201883&ev=PageView&noscript=1" />
Seksueel getraumatiseerde jongeren helpen met het herontdekken van intimiteit en seksualiteit

Vil Du?!.

Over dit project

Klant

De Rading

Release datum

Oktober 2016

Awards

 • Dutch Game Award 2017 (Best Serious Game)
 • KF Heinfonds 2015
Logo De Rading

Vil Du?! biedt kinderen een veilige omgeving om te experimenteren met intimiteit en seksualiteit. Tevens biedt het kinderen een non-verbale communicatie tool waarmee ze kunnen praten over leuke, nare en moeilijke gebeurtenissen. De Rading is de game momenteel aan het testen en werkt aan een training om ook andere zorg professionals te helpen met het gebruik van de app in hun beroepspraktijk.

Doel

Ontwikkel een digitale ervaring waarin seksueel getraumatiseerde kinderen op een veilige en speelse wijze hun grenzen kunnen herontdekken.

Oplossing

Een app die tijdens de trauma behandeling ingezet kan worden om samen met het kind de eigen grenzen te onderzoeken en waar nodig te hervormen doormiddel van een digitaal rollenspel.

Een ontwerp voor eigen interpretatie

Vil du?! Gameplay

En toen deed ik...

Alles in de app is zo ontworpen dat het zoveel mogelijk ruimte voor interpretatie geeft. De karakters hebben geen duidelijke ethniciteit of leeftijd maar ook de iconen waarmee je handelingen uitvoert moeten worden ingevuld door de speler. Zo is het handje niet alleen een symbool voor iets vastpakken maar ook voor knijpen, strelen of zelfs slaan.

Een goed beveiligde omgeving

Vil Du?! Code invoeren

Unieke code

Kinderen met een seksueel trauma zijn al een keer beschadigd, het laatste dat we wilden was dat ze onbedoeld door het gebruik van de app nogmaals in aanraking konden komen met iemand met slechte bedoelingen. Daarom wordt er per sessie een unieke "room" aangemaakt waar alleen de therapeut en client toegang tot hebben via een unieke code.

Non-normatieve spelervaring

Bij iedere ontwerpbeslissing hebben we onszelf als ontwerpers afgevraagd of we niet teveel invulling gaven aan wat we communiceerde in de applicatie. Het belangrijkste hierin was het vermijden van een waarde oordeel. De gebruikers moesten in staat zijn om iedere mogelijke situatie te ensceneren zonder een goed of slecht oordeel te ervaren, of het nu ging om de gekozen interacties of de mogelijke samenstellingen van koppels. Het is tenslotte het kind dat in overleg met een therapeut moet bepalen waar de grenzen van het toelaatbare liggen.

Afbeeldingen

  Vragen over deze case study?

  Neem contact op met een van onderstaande contactpersonen.

  Tim Pelgrim

  Tim Pelgrim

  partner & technical director

  t.pelgrim@yipyip.nl

  Paul Bierhaus

  Paul Bierhaus

  art director & sound designer

  p.bierhaus@yipyip.nl