Herontdekken van intimiteit in een veilige omgeving met

Vil Du?!

Een digitaal hulpmiddel die jonge slachtoffers van seksueel misbruik in staat stelt om over seksualiteit te praten tijdens, therapiesessies.

Seksueel getraumatiseerde jongeren met herontdekken van intimiteit en seksualiteit met Vil Du?!

Vil Du?! is een zorg app en biedt kinderen een veilige omgeving om grenzen van intimiteit en seksualiteit te ontdekken. Tevens biedt het kinderen een non-verbale communicatie tool waarmee ze kunnen praten over leuke, nare en moeilijke gebeurtenissen. De Rading – organisatie voor jeugd- en gezinshulp – heeft een uitgebreide pilotfase met de game doorlopen en werkt aan een training om ook andere zorgprofessionals te helpen met het gebruik van de app in hun beroepspraktijk.

Doel

Ontwikkel een digitale ervaring waarin seksueel getraumatiseerde kinderen op een veilige en speelse wijze hun grenzen kunnen herontdekken.

Oplossing

Een app die tijdens de trauma behandeling ingezet kan worden om samen met het kind de eigen grenzen te onderzoeken en waar nodig te hervormen doormiddel van een digitaal rollenspel.

Over dit project

Platforms

web
game
ipad

Klant
De Rading

Beschikbare links

Release
2017

Een ontwerp voor eigen interpretatie

De aanpak voor ieder kind is verschillend

En toen deed ik ...

Seksueel misbruik is ontzettend lastig te bespreken, zeker met kinderen vanaf 4 jaar die er de woorden nog niet voor hebben. Daarom is alles in de app zo ontworpen dat er veel ruimte is voor interpretatie. Het kind mag het zelf invullen: de karakters hebben geen duidelijke ethniciteit of leeftijd, en de iconen waarmee je handelingen uitvoert kunnen worden ingevuld door de speler. Zo is het 'handje' niet alleen een symbool voor iets vastpakken, maar ook voor knijpen, strelen of zelfs slaan.

Het kind heeft volledige controle

Het spel definieert niet welke seksuele ervaring 'gezond' of 'normaal' is. In plaats daarvan suggereert het dat elke seksuele relatie oké is, zolang je nee kan zeggen, als je merkt dat er grenzen overschreden worden. Op deze manier bied het spel de volledige ruimte om gesprekken en discussies te openen en kunnen deze grenzen opnieuw bekeken en aangepast worden, daar ze mogelijk afwijken van de norm.

Ontwerp voor ambiguïteit

Vil Du?! is een vrij expliciet spel. Je kunt personages uitkleden totdat ze volledig naakt zijn. De iconen zijn gebaseerd op fysieke parameters van de personages. Er is onder andere; een vagina, een penis, een hand, een tong en een mond.

Het gebruik van deze iconen kan verschillende connotaties hebben. Het is niet de game die uitlegt hoe je spel moet interpreteren, het is de speler die de betekenis geeft. Een hand op een arm kan betekenen dat je de arm streelt of aait. Het kan ook worden gebruikt om iemand te slaan of te knijpen. Deze dubbelzinnigheid nodigt spelers uit om de interacties die ze uitvoeren explicieter te maken en zich uit te drukken. Het helpt hen om in kleine stappen te verwoorden wat er is gebeurd óf wat ze wilden dat er zou gebeuren.

Voordelen van Vil Du?!

Volledig veilig en wetenschappelijk bewezen effectief

Een volledig veilige omgeving

Vil Du?! gaat over een moeilijk thema, zeker voor slachtoffers. Beveiliging en waarborging van privacy zijn daarom van het grootste belang. Per sessie wordt een unieke 'room' aangemaakt waartoe alleen de therapeut en cliënt toegang hebben, via een unieke code – die slechts tijdelijk geldig is.

Er is geen ingewikkelde login procedure vereist en er wordt op geen enkele manier persoonlijke informatie verwerkt. Het enige wat je nodig hebt zijn twee tablets die met elkaar verbonden worden door de unieke (en anonieme) code. Het biedt een veilige omgeving waar privacy 100% gegarandeerd is.

Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht hebben de effectiviteit van het gebruik van Vil Du?! bij behandelsessies onderzocht. Het ging daarbij voornamelijk om het verminderen van trauma herbeleving en het verminderen van het aantal (zware) sessies.

Doordat voor het werken met Vil Du?! geen vocabulaire (over seksualiteit) is vereist, kunnen kinderen snel overweg met de app. De Universiteit van Utrecht ondervond dat Vil Du?! daadwerkelijk effectief is in deze gebieden.

Het ontwerpproces

Volledig gefocust op de spelervaring

Niet normatieve spelervaring

Een applied game is immers anders dan een (meer standaard) mobiele app of website. Het ontwerpproces van Vil Du?! verliep dan ook heel anders dan gebruikelijk.

Steeds heeft het team de eigen aannames en vooroordelen kritisch onder de loep genomen. Het belangrijkste hierbij was het vermijden van een waardeoordeel in de situatie.

De gebruikers moesten in staat zijn om iedere mogelijke situatie te ensceneren zonder de ervaring van een goed of slecht oordeel, of het nu ging om de gekozen interacties of de mogelijke samenstellingen van koppels. Het is tenslotte het kind zelf dat in overleg met een therapeut moet bepalen waar de grenzen van het toelaatbare liggen. De game biedt die ruimte en kan daarom ook worden ingezet voor heel verschillende doelgroepen: slachtoffers van jong tot ouder, maar ook daders die geholpen zijn bij therapie.

Vil Du?! biedt in wezen dus een niet normatieve spelervaring. Alles is mogelijk, zonder dat we vooroordelen hebben over wat goed of fout zou zijn.

Awards

Volledig gefocust op de spelervaring

Winnaar Dutch Game Award: Best Serious Game

"Niet alleen draagt het spel bij aan de behandeling van jonge kinderen. Ook de ervaringsdeskundige binnen het team heeft rust en helderheid gekregen."

Nominatie Dutch Game Award: Best Co-Production

"Een complex probleem, vertaald naar een effectieve game. Het ontwikkelteam heeft zich knap opengesteld voor de pijnlijke ervaringen van slachtoffers."

Winnaar stimuleringsprijs KFhein Fonds

"VilDu?! is een vorm van therapieondersteuning die past binnen deze tijd; de game verbindt met de belevingswereld van (jonge) kinderen."

Waar is Vil Du?! verkrijgbaar?

Interesse in het toepassen van Vil Du?!

Hoe kom ik aan Vil Du?!

De Vil Du?! app is helaas niet beschikbaar via de reguliere App Store en Google Play, vanwege de inhoud. Daarbij kan de app enkel worden gebruikt door professionals die weten hoe ze het moeten inzetten in een therapeutische omgeving. Op dit moment werkt een selectie aan partners (waaronder o.a. De Rading) met Vil Du?! en hebben we mogelijkheden gevonden om de app aan te bieden op basis van een licentiemodel.

We staan er voor open om de app distributie te vergroten met nieuwe samenwerkingspartners of aanvullende games te ontwikkelen voor nieuwe partners.

Neem contact met ons op

Interesse om Vil Du?! te implementeren in een praktijk of benieuwd naar het wetenschappelijk onderzoek? Neem gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden of achtergrond van de game.